KAKO PRAVILNO SHRANJEVATI SADJE
Sadje je pomemben del zdrave prehrane. Vsebuje vitamine, minerale in vlaknine, ki jih naše telo potrebuje. Vendar pa je ohranjanje svežine sadja in s tem tudi vseh dragocenih hranil v njem, včasih lahko izziv, sploh, ko imamo opravka z več različnimi vrstami sadja. V tej objavi z vami delimo nekaj nasvetov, kako lahko poskrbite za pravilno shranjevanje sadja, da bo trajalo dlje in ohranilo svežino, vitamine in minerale.
Katero sadje gre v hladilnik in katero ne?
Kar nekaj mitov kroži na to temo… “Kam grejo banane?”, “Lahko dam avokado v hladilnik?”… Vsi smo že slišali kaj podobnega. Nekatero sadje, kot so banane, avokado in paradižnik, je bolje hraniti na sobni temperaturi, spet drugo, kot so jabolka, jagode, češnje in grozdje pa v hladilniku.
Ločevanje sadja
Sadje izloča naravni plin, imenovan etilen, ki pospeši proces zorenja. Ta plin lahko povzroči, da se sadje hitro pokvari, če se hrani skupaj z drugim sadjem. Na primer, če shranite zrele banane z jabolki, bodo jabolka hitreje dozorela, kot bi se sicer. Da bi to preprečili, shranjujte sadje ločeno ali uporabljajte ločene posode za vsako vrsto sadja.
Narezano sadje
Za shranjevanje narezanega sadja, kot so melone, ananas, mango in kivi, uporabite stekleno posodico, ki jo lahko tesno zaprete. Tako boste preprečili vdor zraka in vlage, kar bo ohranilo vaše sadje sveže celo do nekaj dni. Ves čas boste imeli na voljo svež in zdrav prigrizek- ali ni to naravnost fantastično?
Sadje naj bo suho
Sadje se lahko hitro pokvari, če postane mokro ali vlažno. Pred shranjevanjem ga vedno dobro osušite. Uporabite papirnato brisačo, da odstranite odvečno vlago. Prav tako se izogibajte pranju sadja, dokler ga ne boste jedli, da preprečite razvoj bakterij..
0% zavržene hrane
Neplanirano se odpravljate na vikend oddih, doma pa imate še zalogo borovnic, jagod in malin? Nič hudega- presežek sadja, ki ga ne morete porabiti v tako kratkem času, lahko zamrznete, pomembno je le, da ga pred zamrzovanjem operete. Zamrzovanje sadja je odlična rešitev, saj tako poskrbite za 0 zavržene hrane, poleg tega, pa so lahko naprimer zamrznjene narezane banane odlična baza za 100 % veganski sladoled, ki vam bo na voljo kadarkoli se vam bo zahotelo.
Kaj gre kam?
- Jagodičevje: Jagode, maline in borovnice je najbolje hraniti v hladilniku, bodisi v originalni embalaži ali v plitvi posodi, pokriti s plastično folijo. Izogibajte se pranju jagod, dokler jih ne boste zaužili.
- Avokado: Popolno zrel avokado ima lupino temno zelene barve, ob pritisku se le malo udre, ko ga odpremo pa je meso svetlo zelene barve. Če ima avokado črno lupino in ob nežnem pritisku pušča vdolbino, je verjeten znak, da je že pokvarjen. Očiten znak je tudi rjavo ali celo črno obarvano in nitkasto meso. V tem primeru ga raje zavržite. Kje ga hraniti, da bo ostal svež dalj časa? Svež in dozorjen avokado je najbolje hraniti v predalu hladilnika, saj bo v nasprotnem primeru na pultu še naprej zorel. Svež in še ne odprt bo na pultu zdržal 3 do 4 dni, v hladilniku pa rok uporabnosti lahko podaljšate na 7 do 10 dni.
- Jabolka: Jabolka je najbolje hraniti na hladnem in temnem mestu, shrambi ali kleti. Če jih hranite v hladilniku, jih ne shranjujte skupaj s hrano z močno aromo, kot sta čebula ali česen, da jabolk ane bi absorbirala vonjav.
- Banane: Hranite jih pri sobni temperaturi, stran od neposredne sončne svetlobe. Če želite upočasniti proces zorenja, lahko banane ločite in jih ovijete v plastično folijo. Ob primernem hranjenju bodo na pultu ostale sveže 2 do 7 dni, v hladilniku 2 do 9 dni, v zamrzovalniku pa tudi do 3 mesece.
- Citrusi: Pomaranče, limone in limete lahko hranite pri sobni temperaturi do dva tedna. Ko so narezane, jih shranite v hladilniku. Če jih imate preveč, lahko tudi zamrznete sok ali lupinico za kasnejšo uporabo.
- Koščičasto sadje: Koščičasto sadje, kot so breskve, slive in nektarine, naj najprej dozorijo na pultu in šele nato jih shranite v hladilniku. Če jih je preveč, jih lahko zamrznete za kasnejšo uporabo v smoothijih ali pečenih dobrotah.
- Ananas: Ko je ananas enkrat pobran, se proces zorenja ne more več nadaljevati, zato je za njegov okus ključen čas pobiranja. Najboljši je zlato rjave barve in izgleda najbolj svež, vseeno pa je ali mu listi zlahka odpadajo ali ne. Če lahko že zavonjate prijetno in sladko aromo, je ananas zagotovo sočen in okusen. Izogibajte se takim, ki so zelo zeleni, izgledajo stari in suhi, imajo porjavele liste in vlažno dno, so na nekaterih delih mehki in poškodovani, ali pa lahko že zavonjate vonj po kislem oziroma fermentiranem. Kje ga hraniti? Svež in še ne razrezan ananas lahko hranite na pultu 2 do 3 dni, v hladilniku pa 4 do 5 dni. Ko ga enkrat razrežete, ga hranite v hladilniku in porabite v 3 do 4 dneh, lahko pa narezanega tudi zamrznete do 5 mesecev.
- Grozdje: Grozdje je najbolje hraniti v hladilniku, bodisi v originalni embalaži ali v plastični vrečki. Izogibajte se pranju grozdja, dokler ga ne boste zaužili.
- Češnje: Zaradi svojega sladkega okusa so med najbolj priljubljenimi sadeži. Kje hraniti češnje, da bodo ostale sveže dalj časa? Takoj, ko jih prinesete iz trgovine, jih prestavite v drugo posodo, da preprečite kopičenje vlage. Najdlje (5 do 10 dni) bodo ostale sveže, če jih boste hranili v hladilniku. Za primerjavo, bodo na kuhinjskem pultu zdržale le 2 do 3 dni. Lahko jih tudi zamrznete in tako njihov rok uporabnosti podaljšate do 8 mesecev. Češnje zamrznete tako, da jih razporedite po pekaču in za 2 uri postavite v zamrzovalnik, nato pa prestavite v vrečko za zamrzovanje ali nepredušno zaprto posodo. Seveda zdržijo v zamrzovalniku mnogo dlje kot le 8 mesecev, vendar se bodo zaradi visoke vsebnosti vode hitreje tvorili ledeni kristalčki. Češnje vedno dobro sperite pod vodo, a šele tik preden jih boste pojedli. Tako boste podaljšali njihovo življenjsko dobo, saj bi v nasprotnem primeru vlaga pospešila proces gnitja.
- Fige: Ko fige enkrat utrgamo z drevesa, se ustavi njihov proces zorenja, zato morajo biti ob nakupu vedno dovolj zrele. To pa je tudi razlog za njihovo kratko življenjsko dobo. Najbolje jih je hraniti v hladilniku, kjer bodo ostale sveže 5 do 7 dni, lahko pa jih pustite tudi na sobni temperaturi, a bo njihov rok uporabnosti krajši, približno 2 do 5 dni. Vedno jih shranjujte eno zraven druge in nikoli ene na drugi, za dodatno zaščito jih lahko pokrijete z vlažno papirnato brisačko. Shranjujte jih ločeno od drugega sadja, saj proizvajajo večje količine plina etilena, kar bo povzročilo hitrejše zorenje in posledični razkroj drugega sadja. Pod vodo jih operite šele tik pred zaužitjem.
- Kivi: Kar nekaj časa po obiranju lahko traja da kivi dozori, a ko je enkrat zrel, ga je potrebno pojesti kar hitro. Dokler ni zrel, ga hranite na kuhinjskem pultu, ko dozori pa ga daljšo obstojnost prestavite v hladilnik. Ob primernem skladiščenju je rok uporabnosti svežega kivija na sobni temperaturi približno 7 do 14 dni, v hladilniku pa do 3 tedne. Za daljšo obstojnost ga lahko narežete, tesno zaprete v nepredušno posodo in zamrznete. Po odmrzovanju bo barva nekoliko temnejša, tekstura pa mehkejša, a ga tako lahko hranite kar 10 do 12 mesecev.
- Lubenica: Še ne razrezana bo v shrambi ali na pultu pri sobni temperaturi ostala sveža 7 do 10 dni, v hladilniku pa kar 2 do 3 tedne. Ko jo enkrat razrežete, jo tesno zaprite v posodico, shranite v hladilnik in pojejte v največ 5 dneh. Lubenica ni primerna za zamrzovanje.
Ne pozabite vedno preveriti, ali je vaše sadje pokvarjeno, preden ga pojeste, in zavrzite kakršno koli sadje, ki se zdi plesnivo ali gnilo.
Za vas imamo odličen trik kako se znebiti sadnih mušic: Ponoči zraven košare s sadjem postavite posodo z vodo, v katero ste dali žličko kisa in že zjutraj boste lahko videli mušice plavati v posodi.
Nekatero sadje (ne le banane, ampak tudi avokado, breskve, fige, hruške, jabolka, kivi, marelice, nektarine, slive) ob zorenju oddaja večje količine plina etilena, kar pospeši zorenje drugega sadja in zelenjave, zato v izogib hitrejšemu zorenju te shranjujte ločeno.
Sadje, ki ga hranite zunaj hladilnika, postavite v posodo in na hladnejše mesto v kuhinji. Naj ne bo direktno izpostavljeno sončni svetlobi, saj bi toplota pospešila proces zorenja in tako skrajšala življenjsko dobo sadja.