Sadje A do Ž.

Jabolka
Bogata so predvsem z vlakninami, brez maščob ali natrija. Vsebujejo vitamine C, A in flavonoide, pa tudi majhne količine železa, kalcija in fosforja. Eno jabolko ima približno 100 kalorij. Uporabna so za okusne sladice ali za pripravo sokov. Priljubljene sorte jabolk so Idared, Ionagold, Breaburn, Zlati deliše, ki z raznolikostjo zadovoljujejo različne okuse. Jabolka so na voljo skozi vse leto, najbolje v sezoni od sredine avgusta do februarja.

Banane
so priljubljen vir ogljikovih hidratov, vlaknin, kalija, magnezija, vitamina C in vitamina B6. Ena banana ima približno 140 kalorij in je zato odličen vir energije. Banane so na voljo skozi vse leto, najpogosteje jih jedo sveže.

Pomaranče
so bogat vir vitamina C in vlaknin, kalcija, vitaminov A in B1, folatov in kalija. 1 pomaranča vsebuje približno 100 kalorij. So zelo koristne za naše telo, saj je vitamin C dobra podpora imunskemu sistemu. Glavna sezona pomaranč je pozimi. Odlični so v sadnih solatah ali kot sveže stisnjeni sok.

Hruške
vsebujejo približno 84 odstotkov vode, vlaknin in antioksidantov, med njimi vitamina C in K ter baker, ki uničuje proste radikale in tako ščiti naše celice pred poškodbami. Ena hruška ima približno 100 kalorij. Ste vedeli, da na svetu obstaja več kot 3000 različnih sort hrušk? Glavna sezona slovenskih hrušk je od sredine avgusta do decembra.

 

Mandarine
vsebujejo nekoliko več sladkorja (do 10,5%), vitamina C, B1, B2 in provitamina A. Ena mandarina ima približno 50 kalorij. Mandarine lahko hranimo dlje časa, vitamin C pa je v celoti ohranjen. Zorijo od oktobra do decembra in so pozimi priljubljen vir vitaminov.

Slive
vsebujejo 87% vode, 11% ogljikovih hidratov, 1% beljakovin in manj kot 1% maščob. 100 gramov sliv ima 46 kalorij in so predvsem vir vitamina C. Kakovostno sadje boste prepoznali po značilni vijolični barvi. Sezona sliv je avgusta in septembra.

Kivi
spada med najbolj hranljiva in zdrava živila, saj vsebuje več vitaminov in mineralov na gram sadja kot večina drugih sadežev. En sadež vsebuje približno 60 kalorij. Kivi je zrel, ko je mehak na dotik in lupina se rahlo lupi pod pritiskom. e približno 60 kalorij. 

Grozdje
je odličen vir fitohranil, zlasti fenolov in polifenolov ter drugih pomembnih vitaminov, kot so K, A, C in vitamin B6. Vsebujejo tudi minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij, fosfor in natrij. Skodelica grozdja vsebuje približno 100 kalorij. To sadje ima visoko vsebnost vode, kar pomaga hidrirati telo, prehranske vlaknine pa pomagajo našemu prebavnemu sistemu. Grozdje se obira septembra. 

Vedno strmimo temu, da podpremo lokalne pridelovalce v kolikor je to mogoče. Vemo pa, da smo v Sloveniji glede pridelovanja tropskega sadja (banan ipd.) omejeni in moramo le-te uvozit iz tropskih krajev. Spet je pa tako tudi z nektarinami, mandarinami, pomaračami nekatere enostavne ni mogoče dobiti povpraševanje pa je veliko in se trudimo, da zadovoljimo vsem okusom :).

Jabolka kupujemo od štajerskih  in pa dolenjskih pridelovalcev.

Marelice, breskve, fige, grozdje Vipavska dolina, Goriška Brda.

Jagodičevje - Brežice, Krško

dotiavatar - 1352162265

Spletna stran uporablja anonimne piškotke za spremljanje statistike in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje. Z nadaljnim brskanjem se strinjate z uporabo. Politika zasebnosti

POLITIKA ZASEBNOSTI

Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov velja za vse obiskovalce spletne strani sadjevpisarni.si

Ta politika velja za uporabnika, ko prvič obišče spletno mesto in pri vseh kasnejših obiskih. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o piškotkih in politike zasebnosti uporabnik potrjuje, da sprejema in se strinja z vsemi določbami te politike.

Ta politika se lahko kadarkoli spremeni ali dopolni brez opozorila ali obvestila. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o spremembi te politike uporabnik potrjuje, da se strinja s spremembami.

Ponudnik vljudno prosi uporabnike, ki se ne strinjajo s to politiko ali njenimi spremembami ali dopolnitvami, da bodisi odklonijo obvestilo o piškotkih ali zapustijo spletno mesto in ga tudi v bodoče ne uporabljajo več.

Ponudnik v okviru statistike obiska spletnega mesta zbira IP naslove omrežij, iz katerih so uporabniki dostopali do spletnega mesta, vendar pri tem ni mogoča identifikacija uporabnikov.

Ponudnik na spletnem mestu uporablja piškotke (cookies), po katerih razpoznava uporabnike, vendar pa na ta način ni mogoča identifikacija uporabnikov.

Obdelava podatkov

Ponudnik bo zbrane podatke o uporabnikih uporabljal izključno za naslednje namene:

- omogočanje prijave na spletnem mestu ter podeljevanje določenih pravic in omogočanje dostopa do določenih delov spletnega mesta registriranim uporabnikom / strankam;
- statistične in marketinške analzile ter raziskave v zvezi z obiskovalci spletnega mesta; analize in raziskave lahko ponudnik pošilja oglaševalcem, vendar pri tem ne sme razkriti nobenega podatka, ki se nanaša na konkretnega uporabnika;
Lastnik spletnega mesta se obvezuje, da pridobljenih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam (z izjemo podatkov, ki se prenašajo preko spodnjih piškotov).

Varovanje podatkov in čas hrambe

Ponudnik vse podatke o uporabnikih varuje skladno s to politiko. Ponudnik redno izvaja varnostno kopiranje podatkov, poleg tega je povezava med obiskovalci in spletnim mestom šifrirana s pomočjo SSL certifikata.

Uporabnik je seznanjen in soglaša, da lahko ponudnik podatke hrani, dokler je to nujno potrebno za dosego namena, za katerega so bili podatki zbrani, nato pa jih mora trajno izbrisati.

Uporaba piškotkov

– Kaj so piškotki?
So tekstovne datoteke, ki omogočajo, da ob ponovnem obisku na spletno stran ohranite nastavitve, ki ste jih že uporabili (npr. enkratna prijava brez vnovičnega vnašanja uporabniškega imena in gesla). Piškotke uporablja večina spletnih mest. S tem stran ponuja boljšo uporabniško izkušnjo, prav tako pa s pomočjo pridobljenih statističnih podatkov, ponujamo boljšo in bolj relevantno vsebino.

Za večjo preglednost uporabe piškotkov, ki jih potrdite, smo te zapisali v tabelo, dodali jasen namen in trajanje. Pri tem upoštevamo zakon in predpise, predvsem Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1).

– Kaj so nujni piškotki?
To so tisti piškotki, ki se morajo prenesti, da lahko stran pravilno deluje in da ima uporabnik čim boljšo uporabniško izkušnjo. Prvi so piškotki, ki omogočajo pravilno funkcionalnost in delovanje strani (npr. PHPSESSID). Omogočajo zagotavljanje varnosti in učinkovitost. Drugi so piškotki (npr. wordpress_HASH), ki zagotavljajo storitev, ki jo uporabniki izrecno zahtevajo, to je prijava in registracija.

IME PIŠKOTKA NAMEN TRAJANJE
PHPSESSID - Piškotek omogoča shranjevanje sej med posameznimi zahtevami znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

Seja
wordpress_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

Seja
wordpress_logged_in_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

Seja
WordPress_test_cookie - Piškotek služi preveranju, ali brskalnik lahko sprejme piškotke ali ne. - 1 leto

– Piškotki, za katere potrebujemo vaše izrecno dovoljenje

To so tisti, ki nam pomagajo, da stran posodabljamo, ponujamo relevantne in uporabne informacije ter vam omogočamo uporabo naše spletne strani v povezavi z družbenimi omrežji. Prvi so piškotki vezani na spremljanje statistike. Statistika, ki jo pridobimo, ni vezana na IP računalnika in se zbira anonimno. Z njo lahko izboljšamo vsebine na spletni strani in pridobimo statistične informacije, ki omogočajo, da spletno stran prilagodimo vašim potrebam. Statistiko uporabljamo le za lastne namene. Drugi piškotki so vezani na oglaševanje. Te zbiramo za lastno statistiko in za tretjo stran. Tretji piškotki so piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, npr. Facebook Like okno.

Ime piškotka - Opis - Trajanje - Izbira
Piškotki za namen analiziranja prometa (Google Analytics)
utma - Statistika ogledov spletne strani. Podatke, ki jih pridobimo, Google ne uporablja za svoje namene - 2 leti
Če želite onemogočiti spremljanje vašega obiska preko Google Analytics, potem si namestite orodje Google Analytics Opt-out browser, ki ga lahko dobite na https://tools.google.com/dlpage/gaoptoutali pa spodaj označite, da se ne strinjate z uporabo. Vsi piškotki so v lasti podjetja Google.

utmb - 30 minut
utmc - Do zaprtja brskalnika
utmz - 6 mesecev

Piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, kadar so ti uporabljeni kot sledilni piškotki
fbm - Piškotki, uporabljeni pri Facebook Like oknu. - 2 leti
Če ne želite, da Facebook zbira vaše piškotke, obiščite našo spletno stran, brez da ste prijavljeni na Facebook. Vsi piškotki so v lasti podjetja Facebook.
fbsr - 5 dni

Pravice uporabnikov

Kljub temu, da preko podatkov, ki jih zbiramo na spletni strani, ni mogoče identificirati posameznega uporabnika, pa lahko uporabnik od ponudnika z zahtevo, ki jo pošlje na naš e-mail naslov, zahteva:
– da mu ponudnik potrdi, ali zbira ali obdeluje podatke, ki se nanašajo na uporabnika, ter katere podatke zbira in obdeluje,
– da ponudnik dopolni in popravi podatke, ki se nanašajo nanj,
– da ponudnik pošlje elektronsko kopijo podatkov, ki se nanašajo na uporabnika,
– da ponudnik trajno izbriše vse podatke, ki se nanašajo na uporabnika.

O vsaki spremembi glede zbiranja osebnih podatkov vas bomo jasno obvestili.

Priporočila za varovanje zasebnosti

Priporočamo vam, da za varovanje vaše zasebnosti in osebnih podatkov poskrbite tudi sami. Vsak posameznik je dogovoren, da poskrbi za:
– varnost uporabniškega imena in gesel, ki naj ga ustrezno hrani ter razkrije le tistim osebam, ki jim popolnoma zaupa,
– varnost svojega elektronskega naslova,
– ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika oziroma drugih naprav za dostop do različnih vsebin.

Končna določba

Neveljavnost katerekoli določbe te politike, ne glede na razlog neveljavnosti, ne pomeni neveljavnosti te politike kot celote. V takem primeru se neveljavna določba šteje za nezapisano, ta politika pa velja naprej brez te določbe.

Kontakt

Naše kontaktne podatke lahko najdete na podstrani Kontakt ali na dnu naše spletne strani.

Zapri