Primerjava BIO in navadna hrana

ALI JE BIO HRANA VREDNA SVOJEGA DENARJA?

Odgovor na to vprašanje je odvisno od vašega razumevanja izraza “BIO” in “vredno denarja.”

Večina ljudi ne ve kaj pomeni izraz “BIO”.

Večina si morda predstavlja pridelovalca “Jože-ta” iz dolenjske, ki ima svoj majhen vrt nekaj korakov stran od njegove hiše …

… ročno pobira hrošče, polže in žuželke z njegovih pridelkov, za gnojenje pa uporablja gnoj ali kompost.

… Vse to medtem, ko njegova žena molzi krave …
… njegovi otroci pa hranijo race in piščance.

… Ptice pojejo in sonce sije.

No ni ravno tako.

Ekološka hrana ni nujno bolj “naravna” .

Niti ni nujno, da je BREZ :

– pesticidov
– lokalno pridelana
– boljšega okusa

In na nek način je to dobro, saj bi bilo lahko zelo narobe, če bi imeli dvo-razredni prehrambeni sistem v državi.

Razred 1 sestavljajo ljudje z več prihodka, ki si lahko privoščijo:

 • visoko cenovno,
 • bolj kakovostno,

vrhunsko hrano v lepo urejeni trgovini z gurmanskimi vini in siri.

Razred 2 pa predstavljajo ostali “navadni ljudje”, ki so obtičali v supermarketu založeni z “navadno, manj vredno hrano”.

Nekateri označujemo ta koncept za “prehrambeni elitizem”.

Oglaševalci žal sporočajo napačno informacijo, da so ekološka živila bolj hranljiva, varnejša in
okusnejša od običajne hrane.

Niso.

Izraz “ekološki”  v Evropski uniji pomeni kmetijski
sistem za upravljanje proizvodnje hrane.

Vključuje pa trajnostni kmetijski sistem, ki spoštuje okolje in dobro počutje živali.

Po uradni definiciji EU :

Ekološko kmetijstvo je oblika kmetovanja, kjer se celostno dopolnjujeta rastlinska pridelava in reja živali in s tem sledenje naravnim metodam in kroženju snovi v naravi. Ob pridelavi visoko kakovostne in varne hrane ekološko kmetijstvo pomeni trajnostno gospodarjenje z naravnimi viri ter uveljavljanje načela dobrobiti živali. Uporaba lahkotopnih mineralnih gnojil, kemično sintetiziranih fitofarmacevtskih sredstev (pesticidov), gensko spremenjenih organizmov in proizvodov pridobljenih iz teh organizmov ter različnih regulatorjev rasti ni dovoljena.”  vir : https://www.gov.si/teme/ekoloska-pridelava/

To pomeni, da izraz  “BIO” NE pomeni, da so ta živila popolnoma brez pesticidov ampak so le brez kemično sintetiziranih fitfarmacevtskih sredstev (pestidici) ali da so iz Jožetove kmetije.

Dejstvo pa je tudi, da živimo v zaprtem sistemu imenovanem “Zemlja.”

Pričakujemo, da bo ena površina, ki ni poškropljena z insekticidi ali herbicidi, ostala “čista”.

Ostala površina pa “umazana”.

No, to je približno tako nerealno, kot da bi pričakovali, da bo vsa radioaktivnost iz japonske jedrske katastrofe ostala na Japonskem.

Pomislite …

Insekticide so našli celo na Antarktiki. 

Ali Je Bio Hrana Vredna Svojega Denarja

Pregled znanstvenih raziskav, ki primerjajo klasično hrano z organsko, kažejo, da NI bistvenih razlik v prehranski kakovosti.

Poleg tega obe vrsti hrane vsebujeta insekticide, čeprav jih organska hrana običajno, vendar ne vedno, vsebuje manj.

Kaj pa okus BIO hrane v primerjavi z navadno?

Okusni preizkusi z uporabo tehnike z zavezanimi očmi, dosledno sklepajo, da večina ljudi ne more okusiti razlike med “BIO” in ”navadno” hrano.

 

Nazaj na vprašanje:

“Ali je BIO hrana vredna svojega denarja? “

Če mislite, da kupujete prehransko kakovostnejšo, varnejšo in bolj okusno hrano brez insekticidov, potem je odgovor NE.

Odgovor je DA, če nimate nič proti plačati več za enako kakovost in če mislite, da ste z večjo porabo denarja bolj ekološki in pomagate okolju.

To ne pomeni, da nikoli ne kupujem “bio” pridelkov, včasih tudi.

 

Radi odidemo na obisk h kmetom in od njih kupujemo lokalno pridelane proizvode.

Obožujemo ambient, vzdušje, znamenitosti in zvoke lokalnih kmetij.

Čudovito je.

Čutimo, da imamo velik vpliv na lokalno gospodarstvo z odkupom lokalno pridelane hrane in odkrito povedano je preprosto zabavno.

Ampak si ne dovolimo razmišljati, da je BIO hrana nekako prehransko boljša ali varnejša od drugih živil.

Če želite biti bolj zdravi pa morate jesti VEČ sadja in zelenjave, manj maščob, sladkorja, soli in kalorij in prenehajte skrbeti o “BIO oz. ekološko.”

Saj veš .. 

… če želiš kakovostno sadje in zelenjavo klikni na gumb spodaj.

Ali Je Bio Hrana Vredna Svojega Denarja
0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaVrni se v trgovino

   Spletna stran uporablja anonimne piškotke za spremljanje statistike in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje. Z nadaljnim brskanjem se strinjate z uporabo. Politika zasebnosti

   POLITIKA ZASEBNOSTI

   Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov velja za vse obiskovalce spletne strani sadjevpisarni.si

   Ta politika velja za uporabnika, ko prvič obišče spletno mesto in pri vseh kasnejših obiskih. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o piškotkih in politike zasebnosti uporabnik potrjuje, da sprejema in se strinja z vsemi določbami te politike.

   Ta politika se lahko kadarkoli spremeni ali dopolni brez opozorila ali obvestila. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o spremembi te politike uporabnik potrjuje, da se strinja s spremembami.

   Ponudnik vljudno prosi uporabnike, ki se ne strinjajo s to politiko ali njenimi spremembami ali dopolnitvami, da bodisi odklonijo obvestilo o piškotkih ali zapustijo spletno mesto in ga tudi v bodoče ne uporabljajo več.

   Ponudnik v okviru statistike obiska spletnega mesta zbira IP naslove omrežij, iz katerih so uporabniki dostopali do spletnega mesta, vendar pri tem ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Ponudnik na spletnem mestu uporablja piškotke (cookies), po katerih razpoznava uporabnike, vendar pa na ta način ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Obdelava podatkov

   Ponudnik bo zbrane podatke o uporabnikih uporabljal izključno za naslednje namene:

   - omogočanje prijave na spletnem mestu ter podeljevanje določenih pravic in omogočanje dostopa do določenih delov spletnega mesta registriranim uporabnikom / strankam;
   - statistične in marketinške analzile ter raziskave v zvezi z obiskovalci spletnega mesta; analize in raziskave lahko ponudnik pošilja oglaševalcem, vendar pri tem ne sme razkriti nobenega podatka, ki se nanaša na konkretnega uporabnika;
   Lastnik spletnega mesta se obvezuje, da pridobljenih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam (z izjemo podatkov, ki se prenašajo preko spodnjih piškotov).

   Varovanje podatkov in čas hrambe

   Ponudnik vse podatke o uporabnikih varuje skladno s to politiko. Ponudnik redno izvaja varnostno kopiranje podatkov, poleg tega je povezava med obiskovalci in spletnim mestom šifrirana s pomočjo SSL certifikata.

   Uporabnik je seznanjen in soglaša, da lahko ponudnik podatke hrani, dokler je to nujno potrebno za dosego namena, za katerega so bili podatki zbrani, nato pa jih mora trajno izbrisati.

   Uporaba piškotkov

   – Kaj so piškotki?
   So tekstovne datoteke, ki omogočajo, da ob ponovnem obisku na spletno stran ohranite nastavitve, ki ste jih že uporabili (npr. enkratna prijava brez vnovičnega vnašanja uporabniškega imena in gesla). Piškotke uporablja večina spletnih mest. S tem stran ponuja boljšo uporabniško izkušnjo, prav tako pa s pomočjo pridobljenih statističnih podatkov, ponujamo boljšo in bolj relevantno vsebino.

   Za večjo preglednost uporabe piškotkov, ki jih potrdite, smo te zapisali v tabelo, dodali jasen namen in trajanje. Pri tem upoštevamo zakon in predpise, predvsem Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1).

   – Kaj so nujni piškotki?
   To so tisti piškotki, ki se morajo prenesti, da lahko stran pravilno deluje in da ima uporabnik čim boljšo uporabniško izkušnjo. Prvi so piškotki, ki omogočajo pravilno funkcionalnost in delovanje strani (npr. PHPSESSID). Omogočajo zagotavljanje varnosti in učinkovitost. Drugi so piškotki (npr. wordpress_HASH), ki zagotavljajo storitev, ki jo uporabniki izrecno zahtevajo, to je prijava in registracija.

   IME PIŠKOTKA NAMEN TRAJANJE
   PHPSESSID - Piškotek omogoča shranjevanje sej med posameznimi zahtevami znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_logged_in_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   WordPress_test_cookie - Piškotek služi preveranju, ali brskalnik lahko sprejme piškotke ali ne. - 1 leto

   – Piškotki, za katere potrebujemo vaše izrecno dovoljenje

   To so tisti, ki nam pomagajo, da stran posodabljamo, ponujamo relevantne in uporabne informacije ter vam omogočamo uporabo naše spletne strani v povezavi z družbenimi omrežji. Prvi so piškotki vezani na spremljanje statistike. Statistika, ki jo pridobimo, ni vezana na IP računalnika in se zbira anonimno. Z njo lahko izboljšamo vsebine na spletni strani in pridobimo statistične informacije, ki omogočajo, da spletno stran prilagodimo vašim potrebam. Statistiko uporabljamo le za lastne namene. Drugi piškotki so vezani na oglaševanje. Te zbiramo za lastno statistiko in za tretjo stran. Tretji piškotki so piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, npr. Facebook Like okno.

   Ime piškotka - Opis - Trajanje - Izbira
   Piškotki za namen analiziranja prometa (Google Analytics)
   utma - Statistika ogledov spletne strani. Podatke, ki jih pridobimo, Google ne uporablja za svoje namene - 2 leti
   Če želite onemogočiti spremljanje vašega obiska preko Google Analytics, potem si namestite orodje Google Analytics Opt-out browser, ki ga lahko dobite na https://tools.google.com/dlpage/gaoptoutali pa spodaj označite, da se ne strinjate z uporabo. Vsi piškotki so v lasti podjetja Google.

   utmb - 30 minut
   utmc - Do zaprtja brskalnika
   utmz - 6 mesecev

   Piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, kadar so ti uporabljeni kot sledilni piškotki
   fbm - Piškotki, uporabljeni pri Facebook Like oknu. - 2 leti
   Če ne želite, da Facebook zbira vaše piškotke, obiščite našo spletno stran, brez da ste prijavljeni na Facebook. Vsi piškotki so v lasti podjetja Facebook.
   fbsr - 5 dni

   Pravice uporabnikov

   Kljub temu, da preko podatkov, ki jih zbiramo na spletni strani, ni mogoče identificirati posameznega uporabnika, pa lahko uporabnik od ponudnika z zahtevo, ki jo pošlje na naš e-mail naslov, zahteva:
   – da mu ponudnik potrdi, ali zbira ali obdeluje podatke, ki se nanašajo na uporabnika, ter katere podatke zbira in obdeluje,
   – da ponudnik dopolni in popravi podatke, ki se nanašajo nanj,
   – da ponudnik pošlje elektronsko kopijo podatkov, ki se nanašajo na uporabnika,
   – da ponudnik trajno izbriše vse podatke, ki se nanašajo na uporabnika.

   O vsaki spremembi glede zbiranja osebnih podatkov vas bomo jasno obvestili.

   Priporočila za varovanje zasebnosti

   Priporočamo vam, da za varovanje vaše zasebnosti in osebnih podatkov poskrbite tudi sami. Vsak posameznik je dogovoren, da poskrbi za:
   – varnost uporabniškega imena in gesel, ki naj ga ustrezno hrani ter razkrije le tistim osebam, ki jim popolnoma zaupa,
   – varnost svojega elektronskega naslova,
   – ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika oziroma drugih naprav za dostop do različnih vsebin.

   Končna določba

   Neveljavnost katerekoli določbe te politike, ne glede na razlog neveljavnosti, ne pomeni neveljavnosti te politike kot celote. V takem primeru se neveljavna določba šteje za nezapisano, ta politika pa velja naprej brez te določbe.

   Kontakt

   Naše kontaktne podatke lahko najdete na podstrani Kontakt ali na dnu naše spletne strani.

   Zapri