https://sadjevpisarni.si/

NOVOLETNE ZAOBLJUBE – KAKO JIH URESNIČITI IN TUDI OBDRŽATI?

Začetek novega leta je pravi čas, da obrnete stran v vaši knjigi in začnete s prebiranjem novega poglavja. Tradicionalno je novoletni dan zasnovan kot idealen čas za nov začetek. Je odlična priložnost za spremembo slabih navad in vzpostavitev nove rutine, ki vam bo pomagala zrasti psihološko, čustveno, socialno, fizično in intelektualno.

Seveda pa je odločitve mnogo lažje sprejeti, kot jih dejansko tudi ohraniti. Raziskava je pokazala, da je v roku dveh let le slabi petini ljudi uspelo obdržati zadane zaobljube. Ustvarjanje novih navad zahteva čas in energijo. Novo vedenje ne bo postalo samodejno čez noč, vložiti bo potrebno kar nekaj volje in truda, a le tako boste lahko obrodili sadove. Ko boste opazili napredek, se bo motivacija v vas le še stopnjevala in to bo odlična spodbuda za nadaljevanje.

Ne ponovite napak iz prejšnjih let. Sledite naslednjim 7 korakom, ki vam bodo pomagali pri snovanju novoletne zaobljube in jo tudi trajno obdržati.

ZADAJTE SI ENO ZAOBLJUBO

Če želite spremenite svoj način življenja ali nekaj navad, ki vas spravljajo ob živce, ne poskušajte spremeniti vsega naenkrat. Ne bo delovalo. Porabili boste ogromno energije, a na koncu je večja verjetnost, da ne boste spremenili ničesar.

Vzemite si čas in dobro premislite kaj vse si želite spremeniti. Morda vam bo lažje, če si boste ideje kar zapisali. Nato pa svoj fokus preusmerite v področje, ki vam je v tem trenutku najbolj pomembno in se odločite za eno spremembo iz le-tega.

Z majhnimi spremembami, ki jih boste uresničevali eno za drugo, imate še vedno priložnost, da ste do konca leta popolnoma novi in to je precej bolj realna slika. Če boste vsako leto uspešno spremenili le 2 stvari, je to kar 10 sprememb v 5 letih!

NE ZADAJTE SI ENAKE ZAOBLJUBE KOT PREJŠNJA LETA

Če vsako leto sprejmete isto odločitev, a vam je do sedaj še ni uspelo doseči, je morda čas za ponoven premislek. Ljudje, ki verjamejo, da zmorejo, verjetno bodo zmogli, a tisti, ki so že poskusili in pri tem niso bili uspešni, bodo imeli samozavest že na samem začetku precej nižjo.

A če vam tista ena sprememba ne da miru, je primeren trenutek, da nekaj časa namenite za oceno preteklih rezultatov. Premislite, zakaj vam je nazadnje spodletelo, kaj vam je preprečilo, da bi sprememba ostala del vaše navade in kaj lahko letos storite drugače.

Morda je potreben le drugačen pristop k spremembi. Recimo, da ste si lansko leto neuspešno zadali cilj, da se v poznih večernih urah ne boste več prenajedali. Letošnja zaobljuba naj bo raje sledeča: Čez dan boste poskrbeli za redne obroke, jih že vnaprej načrtovali in jih ne boste izpuščali. S tem boste uspešno preprečili neukrotljivo lakoto pred spanjem in posledično prenajedanje.

 

ZAOBLJUBA NAJ BO SPECIFIČNA IN REALNA

Vsako leto se tisoče odraslih odloči, »da bodo shujšali«, »da se bodo spravili v formo« ali »da bodo postali bolj produktivni«. Namesto, da je vaša zaobljuba tako dvoumna, se osredotočite na nekaj konkretnega. Z drugimi besedami, zaželite si nekaj zelo specifičnega. Tako boste natančno vedeli kaj si želite spremeniti. Če boste uspešni pri prvi spremembi, boste lahko čez čas nadaljevali in se osredotočili na drugo in tako naprej.

Hkrati pa je pomembno, da ste pri postavljanju zaobljub realni. Ne stremite k nečemu, za kar že na samem začetku veste, da je povsem nemogoče. Cilj je prav zagotovo lahko ambiciozen, a se pravočasno opomnite in ne trudite za nekaj, kar je predaleč ali nerealno. Bodite odkriti do sebe in si zadajte nekaj, kar sovpada z vašimi zmožnostmi in okoliščinami. Lahko pa spremembo, ki se na prvi pogled zdi nemogoča, dosežete tako, da upoštevate naslednji nasvet …

IZDELAJTE NAČRT IN ZADANO ZAOBLJUBO RAZČLENITE NA VEČ MANJŠIH

Cilj, ki ga želite doseči, razdelite na več manjših. Postopno doseganje manjših ciljev vas bo popeljalo do končnega. Hitenje in preskakovanje vmesnih stopenj je pogost razlog za neuspeh.

Premislite in zapišite, kaj boste storili vsak teden ali kakšno spremembo boste uvedli naslednji mesec. Če si na primer želite jesti bolj zdravo, začnite s tremi porcijami zelenjave in dvema porcijama sadja dnevno. Po njem boste bolj verjetno posegli, če ga boste imeli na vidnem mestu in vedno na dosegu roke. Predlagamo, da si na kuhinjsko mizo ali pult postavite polno skledo svežega sadja.

~ Naročite si svež zabojček sezonskega sadja po vaši izbiri. ~

Nato rogljiček za zajtrk zamenjajte z ovseno kašo, sendvič za kosilo pa raje nadomestite z okusno in hranilno solato.

~ Prihranite nekaj časa in si okusno solato naročite kar na dom. ~

Čeprav se vam zdi, da gre za počasen začetek, pa boste s takimi manjšimi in postopnimi spremembami lažje ohranili zdrave navade na dolgi rok. Korake načrtujte postopno enega za drugim, vsak naslednji naj bo smiselna dopolnitev in nadaljevanje prejšnjega. Tako boste šli na naslednji korak šele, ko boste dosegli prejšnjega. A v načrt vključite tudi možen neuspeh …

PREDVIDITE MOŽNE TEŽAVE

Težave bodo. A jih lahko obrnete sebi v prid, če boste nanje vnaprej pripravljeni in imeli dobro strategijo, kako jih obvladati.

Naredite seznam kaj vse bi šlo lahko narobe. Pomislite na dogodke iz preteklosti. Pomislite na situacije ob katerih vam je spodletelo. Večina od vas bo na podlagi preteklih izkušenj znala predviditi v kakšni situaciji ali ob katerih osebah bi jo lahko zaneslo. Ko boste prepoznali trenutke, ki vas bodo želeli preusmeriti na napačno pot, se boste z njimi lažje spoprijeli.

Če vam je do sedaj vedno spodletelo na praznovanjih, kjer se ob polni mizi sladic in piškotov niste mogli zadržati, si ob naslednjem pripravite načrt, kako se boste izognili že dobro poznanemu scenariju. Lahko si na primer pomagate tako, da se omejite na tri sladice, ki se vam bodo zdele na prvi pogled najbolj okusne, lahko pred praznovanjem pojeste manjši prigrizek, kar bo kasneje zmanjšalo željo po sladkem, lahko ste tisti dan bolj telesno aktivni, lahko pa se zamotite s pogovorom v družbi ali igranjem z otroci. Sami zase najbolje veste, kaj je tisto kar vas žene. Prisluhnite si.

KO DOSEŽETE MANJŠI CILJ, SE NAGRADITE

Za napredek se nagradite. Majhne nagrade na poti do cilja so odlična spodbuda za nadaljevanje. Tudi nagrado načrtujte vnaprej. Nestrpno pričakovanje vas bo kot majhnega otroka napolnilo z veseljem in motivacijo. Ob misli na nagrado si boste želeli zadani manjši cilj čimprej doseči.

Uspeh proslavite z nečim prijetnim. Kaj vam nariše iskren nasmeh na obraz, ob čem se počutite zares dobro, kaj vam bo dalo dodaten zagon za naprej?

OPOMNITE SE, ZAKAJ SI ŽELITE SPREMEMBE

Nihče ne sprejema zaobljub samo za zabavo. Zanje se odločite, ker z nečim niste zadovoljni in si želite to spremeniti. 

Želite se na primer naučiti novega jezika, da boste v službi lahko prevzeli odgovornost za nov projekt ali pa je vaš cilj vzpostaviti bolj zdrave prehranjevalne navade, da boste zgled svojim otrokom.

Če se boste osredotočili na razlog, boste med procesom spreminjanja bolj vztrajni. Ko opazite, da vas zanaša na stara pota, se spomnite zakaj ste začeli in hkrati opomnite, da postajate boljša različica sebe.

https://sadjevpisarni.si/

Novoletne zaobljube – Kako jih uresničiti in obdržati? 628b572e63468

Novoletne zaobljube – Kako jih uresničiti in obdržati? 628b572e63494

0
  0
  Tvoj zabojček
  Vaš zabojček je prazenVrni se v trgovino
   Preračunaj poštnino

   Spletna stran uporablja anonimne piškotke za spremljanje statistike in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje. Z nadaljnim brskanjem se strinjate z uporabo. Politika zasebnosti

   POLITIKA ZASEBNOSTI

   Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov velja za vse obiskovalce spletne strani sadjevpisarni.si/

   Ta politika velja za uporabnika, ko prvič obišče spletno mesto in pri vseh kasnejših obiskih. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o piškotkih in politike zasebnosti uporabnik potrjuje, da sprejema in se strinja z vsemi določbami te politike.

   Ta politika se lahko kadarkoli spremeni ali dopolni brez opozorila ali obvestila. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o spremembi te politike uporabnik potrjuje, da se strinja s spremembami.

   Ponudnik vljudno prosi uporabnike, ki se ne strinjajo s to politiko ali njenimi spremembami ali dopolnitvami, da bodisi odklonijo obvestilo o piškotkih ali zapustijo spletno mesto in ga tudi v bodoče ne uporabljajo več.

   Ponudnik v okviru statistike obiska spletnega mesta zbira IP naslove omrežij, iz katerih so uporabniki dostopali do spletnega mesta, vendar pri tem ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Ponudnik na spletnem mestu uporablja piškotke (cookies), po katerih razpoznava uporabnike, vendar pa na ta način ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Obdelava podatkov

   Ponudnik bo zbrane podatke o uporabnikih uporabljal izključno za naslednje namene:

   - omogočanje prijave na spletnem mestu ter podeljevanje določenih pravic in omogočanje dostopa do določenih delov spletnega mesta registriranim uporabnikom / strankam;
   - statistične in marketinške analzile ter raziskave v zvezi z obiskovalci spletnega mesta; analize in raziskave lahko ponudnik pošilja oglaševalcem, vendar pri tem ne sme razkriti nobenega podatka, ki se nanaša na konkretnega uporabnika;
   Lastnik spletnega mesta se obvezuje, da pridobljenih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam (z izjemo podatkov, ki se prenašajo preko spodnjih piškotov).

   Varovanje podatkov in čas hrambe

   Ponudnik vse podatke o uporabnikih varuje skladno s to politiko. Ponudnik redno izvaja varnostno kopiranje podatkov, poleg tega je povezava med obiskovalci in spletnim mestom šifrirana s pomočjo SSL certifikata.

   Uporabnik je seznanjen in soglaša, da lahko ponudnik podatke hrani, dokler je to nujno potrebno za dosego namena, za katerega so bili podatki zbrani, nato pa jih mora trajno izbrisati.

   Uporaba piškotkov

   – Kaj so piškotki?
   So tekstovne datoteke, ki omogočajo, da ob ponovnem obisku na spletno stran ohranite nastavitve, ki ste jih že uporabili (npr. enkratna prijava brez vnovičnega vnašanja uporabniškega imena in gesla). Piškotke uporablja večina spletnih mest. S tem stran ponuja boljšo uporabniško izkušnjo, prav tako pa s pomočjo pridobljenih statističnih podatkov, ponujamo boljšo in bolj relevantno vsebino.

   Za večjo preglednost uporabe piškotkov, ki jih potrdite, smo te zapisali v tabelo, dodali jasen namen in trajanje. Pri tem upoštevamo zakon in predpise, predvsem Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1).

   – Kaj so nujni piškotki?
   To so tisti piškotki, ki se morajo prenesti, da lahko stran pravilno deluje in da ima uporabnik čim boljšo uporabniško izkušnjo. Prvi so piškotki, ki omogočajo pravilno funkcionalnost in delovanje strani (npr. PHPSESSID). Omogočajo zagotavljanje varnosti in učinkovitost. Drugi so piškotki (npr. wordpress_HASH), ki zagotavljajo storitev, ki jo uporabniki izrecno zahtevajo, to je prijava in registracija.

   IME PIŠKOTKA NAMEN TRAJANJE
   PHPSESSID - Piškotek omogoča shranjevanje sej med posameznimi zahtevami znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_logged_in_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   WordPress_test_cookie - Piškotek služi preveranju, ali brskalnik lahko sprejme piškotke ali ne. - 1 leto

   – Piškotki, za katere potrebujemo vaše izrecno dovoljenje

   To so tisti, ki nam pomagajo, da stran posodabljamo, ponujamo relevantne in uporabne informacije ter vam omogočamo uporabo naše spletne strani v povezavi z družbenimi omrežji. Prvi so piškotki vezani na spremljanje statistike. Statistika, ki jo pridobimo, ni vezana na IP računalnika in se zbira anonimno. Z njo lahko izboljšamo vsebine na spletni strani in pridobimo statistične informacije, ki omogočajo, da spletno stran prilagodimo vašim potrebam. Statistiko uporabljamo le za lastne namene. Drugi piškotki so vezani na oglaševanje. Te zbiramo za lastno statistiko in za tretjo stran. Tretji piškotki so piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, npr. Facebook Like okno.

   Ime piškotka - Opis - Trajanje - Izbira
   Piškotki za namen analiziranja prometa (Google Analytics)
   utma - Statistika ogledov spletne strani. Podatke, ki jih pridobimo, Google ne uporablja za svoje namene - 2 leti
   Če želite onemogočiti spremljanje vašega obiska preko Google Analytics, potem si namestite orodje Google Analytics Opt-out browser, ki ga lahko dobite na https://tools.google.com/dlpage/gaoptoutali pa spodaj označite, da se ne strinjate z uporabo. Vsi piškotki so v lasti podjetja Google.

   utmb - 30 minut
   utmc - Do zaprtja brskalnika
   utmz - 6 mesecev

   Piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, kadar so ti uporabljeni kot sledilni piškotki
   fbm - Piškotki, uporabljeni pri Facebook Like oknu. - 2 leti
   Če ne želite, da Facebook zbira vaše piškotke, obiščite našo spletno stran, brez da ste prijavljeni na Facebook. Vsi piškotki so v lasti podjetja Facebook.
   fbsr - 5 dni

   Pravice uporabnikov

   Kljub temu, da preko podatkov, ki jih zbiramo na spletni strani, ni mogoče identificirati posameznega uporabnika, pa lahko uporabnik od ponudnika z zahtevo, ki jo pošlje na naš e-mail naslov, zahteva:
   – da mu ponudnik potrdi, ali zbira ali obdeluje podatke, ki se nanašajo na uporabnika, ter katere podatke zbira in obdeluje,
   – da ponudnik dopolni in popravi podatke, ki se nanašajo nanj,
   – da ponudnik pošlje elektronsko kopijo podatkov, ki se nanašajo na uporabnika,
   – da ponudnik trajno izbriše vse podatke, ki se nanašajo na uporabnika.

   O vsaki spremembi glede zbiranja osebnih podatkov vas bomo jasno obvestili.

   Priporočila za varovanje zasebnosti

   Priporočamo vam, da za varovanje vaše zasebnosti in osebnih podatkov poskrbite tudi sami. Vsak posameznik je dogovoren, da poskrbi za:
   – varnost uporabniškega imena in gesel, ki naj ga ustrezno hrani ter razkrije le tistim osebam, ki jim popolnoma zaupa,
   – varnost svojega elektronskega naslova,
   – ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika oziroma drugih naprav za dostop do različnih vsebin.

   Končna določba

   Neveljavnost katerekoli določbe te politike, ne glede na razlog neveljavnosti, ne pomeni neveljavnosti te politike kot celote. V takem primeru se neveljavna določba šteje za nezapisano, ta politika pa velja naprej brez te določbe.

   Kontakt

   Naše kontaktne podatke lahko najdete na podstrani Kontakt ali na dnu naše spletne strani.

   Zapri