Suhi datlji oz. modri popotniki
Suhi datlji so omogočali nomadsko življenje in trgovino v zelo suhih in vročih regijah Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Zaradi razpoložljivosti so jih ljudje uporabljali za daljše izlete z ladjo, prečkali puščave in jih celo založili v trdnjave in jih uporabili za preživetje, ko so jih oblegali nasprotniki. Pravilno založeni datljevi plodovi lahko zdržijo več let. Dolgo ostanejo sveži zaradi majhne količine vode in visoke vsebnosti sladkorja.
Plod datljeve palme, ki ga šaljivo imenujemo tudi puščavski kruh, za človeštvo že dolgo igra pomembno vlogo. Kako to? Fosilni zapisi kažejo, da datljevec obstaja že vsaj 50 milijonov let, vse pa kaže na to, da so datlje gojili na ozemlju današnjega Iraka pred približno 7000 leti.
Beduini jim pravijo “prava hrana za potovanje” in trdijo, da je mogoče leta živeti le od prehranjevanja z datlji. Tako modrim popotnikom ne bomo oporekali.
Sladki krožnik
V arabskem svetu veljajo datlji za resnično rajsko sadje. Ko se v Omanu rodi sin, mu zasadijo datljevo palmo, katera raste skupaj z njim in mu po izročilu zagotavlja, da njegova družina nikoli ne bo lačna. Prepoznavna izdelka iz tistih krajev sta datljev sirup in datljev kis, v zadnjem času pa izdelujejo tudi brezalkoholno datljevo penino, ki jo pijejo ob posebnih priložnostih.
Še danes pa krožniki datljev krasijo mize v domovih in podjetjih v arabskem svetu, kjer simbol datljeve palme predstavlja blaginjo. Sladko sadje, postreženo skupaj s skodelico kave, je znak pristnega arabskega gostoljubja.
Suhi datlji so nepogrešljiv dodatek
Ko so ljudje začeli jesti bolj zdravo hrano in so se spogledovali z veganstvom, so datlji postali še bolj priljubljeni. Zaradi izjemne sladkobe in nežnega karamelnega okusa, jih uporabljamo kot naravno sladilo. Odlično se podajo k navadnemu jogurtu, svežemu siru in vanilijevemu sladoledu, v severnoafriški kuhinji pa so tudi dodatek slanim jedem.
Privošči si jih kot prigrizek, lahko pa ti namignemo, da se čudovito obnesejo tudi pri pripravi okusnih presnih ali pečenih sladic. Iz njih prav tako lahko narediš energijske ploščice, smoothie, lahko pa jih dodaš tudi v sadne solate in kompote.
Suhi datlji se lahko hranijo v neprodušno zaprti posodi v hladilniku več kot eno leto ali pa pri sobni temperaturi nekaj mesecev. Kot smo že omenili, imajo nizko vsebnost vlage, v bistvu najnižjo od vsega sadja, kar pomeni, da so naravno dehidrirani. En nasvet za konec: brez slabe vesti si posladkaj življenje s tem darom iz narave. Do sedaj še nikomur ni bilo žal. 🤭