https://sadjevpisarni.si/
Koromač 2kos

Koromač 2kos

3.29

Poreklo: Italija
Količina: 2kos (cca. 1kg)
(cena na kg z ddv 3,66€)

  Kako naj ti sploh rečem?

  Komarček, sladki koromač, navadni koromač, finokio, janež, koprc … Kaj si ti, nenavadna zelenjava?! Preden se preveč zapletemo – pod temi imeni se skrivajo kar tri rastline: koperc, janež in koromač, ki jih pogosto zamenjujemo. Obstaja veliko različic oziroma vrst koromača, najbolj pa poznamo dve: sladki koromač in gomoljni koromač. Ta te zdaj gleda z ekrana. 😊

  “Koromač vsepovsod!”

  Tako je razglasil Karel Veliki in zapovedal, da mora biti koromač, zaradi svoje uporabnosti, del vsakega grajskega in samostanskega vrst. To pa ni kar tako … A kako to, da tako dolgo nismo slišali zanj?! 

  Koromač je pogosto prezrta zelenjava,  v zadnjih letih pa si je le utrla pot vse tja do elitne kulinarike najboljših kuharskih šefov sveta. Uporabna je cela rastlina. Gomolj kot glavna sestavina raznovrstnih jedi, aromatično zelenje pa uporabimo sveže kot dodatek ali začimbo. Ne pozabimo tudi na koromačeva semena, ki jih obožujejo pekovski mojstri. Cela ali mleta semena dodajo kruhu in pecivu, zlasti medenjakom! Jih že vohaš, kajne? Zelo pogosto pa pridejo prav tudi kot začimba pri ribjih jedeh ali vloženi zelenjavi.

  Pojej to in teci maraton!

  Starogrško ime za koromač je marathon, kar je izpeljanka glagola, ki pomeni ‘hujšati’. Antični lepotni strokovnjaki so namreč koromač med drugim poznali kot sredstvo za ohranjanje vitke postave. Oziroma bolje … za preprečevanje občutka lakote. Vojaki in gladiatorji so ga zato zelo cenili – in ga bili najbrž zelo naveličani … Po koromačevih semenih pa so posegali tudi vsi tisti, ki so se dolgo postili.

  Presno ali kuhano 

  A mi ne bomo stradali! Mi bomo nekaj dobrega pripravili … Kaj predlagaš? Bele, dišeče, mesnate, tesno prilegajoče se rebraste liste lahko skuhamo v juhi. Lahko jih ocvremo, popečemo v ponvi, zdušimo kot prilogo ali skuhamo v smetanovi omaki, skupaj s česnom. Odlični so tudi v paradižnikovi omaki ali gratinirani! Koromač pa je, po našem mnenju, najokusnejši kar surov. Narežemo ga na palčke ali koščke ter ga ponudimo kot prigrizek k pomakam. Zaven dodamo še kos kozjega sira ali parmezana in že je tu malica za gurmane! Drobno narezani lističi so zaradi nežnega okusa prvovrsten dodatek raznim solatam, prav tako zeleni vršički. Te lahko potresemo tudi na vrh kakšne omake ali polivke za dodatek svežine. 

  Petična izbira

  Ko ga izbiraš, je dovoljeno, da vihaš nos. Ni vsak koromač prvovrsten. Izbiraj manjše glavice, ki naj bodo čvrste, trdne in popolnoma bele. Gomolji z rjavimi lisami niso pravi zate, saj gre za manj sveže, uvele primerke. Naj te to nič ne skrbi, če nam naročiš, naj ti koromač pripeljemo domov. 😉 Ko bo na varnem v tvojem hladilniku, ga poskusi porabiti čim hitreje. Počakal te bo največ en teden. Ampak saj verjamem, da ga bo zmanjkalo zelo hitro, ko pa ti še Karel Veliki pravi, da se ga da uporabiti vsepovsod.

  Ocene kupcev
  5,0 Na podlagi 1 mnenja
  5 ★
  100% 
  1
  4 ★
  0% 
  0
  3 ★
  0% 
  0
  2 ★
  0% 
  0
  1 ★
  0% 
  0
  NAPIŠI MNENJE Postavite vprašanje

  Thank you for submitting a review!

  Your input is very much appreciated. Share it with your friends so they can enjoy it too!

  Filter Reviews:
   A
   11. 07. 2021
   Anonymous
   https://sadjevpisarni.si/ SI

   Koromač

   Lep koromač.