Jagode 250g

4.50

Jagode… rdeče, sladke in sočne! Ja prav takšne jagode, kot jih nestrpno pričakuješ vsako pomlad, sem zate pripravil že decembra. Kaj še čakaš? Posladkaj se 🙂

 

Količina: 250g
Poreklo: Slovenija

(cena na kg 10 €)

Ni na zalogi

  Jagode… to sadje enostavno oznanja prihod prijetnih temperatur in brezskrbne pomladi. So pa tudi sadje, ki se lahko pohvali s številnimi zanimivostmi. Naj ti jih predstavimo.

  Jagode so edino sadje, ki imajo semena na zunanji strani lupine. Vsaka jagoda naj bi jih v povprečju imela na sebi nekje okrog 200 semen.

  Kljub temu, da to rdeče sadje uvrščamo med jagodičevje, čisto iz tehničnega vidika jagode niso pravo jagodičevje. Le-to ima namreč semena v samem sadežu. Samo pomisli na primer na borovnice ali maline – oboja imajo semena znotraj sadeža. No, jagode imajo semena na zunanji strani lupine. Da bomo čisto tehnični, nekateri znanstveniki so prepričani, da vsako seme na jagodi pravzaprav že predstavlja svoj sadež. Woow… mi smo pravkar ugotovili, da smo letos verjetno pojedli že na tisoče jagod 🙂

  V Belgiji lahko obiščeš muzej, ki je v celoti posvečen temu sladkemu rdečemu sadju. V trgovinici, ki se nahaja poleg muzeja lahko kupiš vse, kar je povezano z jagodami – od jagodne marmelade pa vse do jagodnega piva.

  Jagode so bile zelo cenjen sadež že v zgodovini. Že pred prihodom Evropejcev so jih oboževali starsoelci v Severni Ameriki. To sladko sadje  pa sega še kar precej globje v zgodovino…vse do Rimskega cesarstva. Rimljani so bili prepričani, da imajo jagode zdravilne učinke. Z njimi so na primer skušali pozdraviti depresijo, pa tudi povišano temperaturo in celo bolečine, ki so nastale ob ledvičnih kamnih.

  Kako shraniti jagode?

  Če si želiš jagode pripraviti za popoldansko malico, ti predlagamo, da jih opereš, odrežeš peclje ter jih prerezane na polovico spraviš v posodico, ki se lahko zapre. VENDAR!, če si želiš jagode spraviti za nekaj dni, je bolje, da jih opereš tik, preden se želiš z njimi posladkati. Če jih splahneš veliko prej, jagode propadajo hitreje.