https://sadjevpisarni.si/
https://sadjevpisarni.si/

Ali se z novim korona virusom lahko okužim preko hrane?

Upoštevate varnostno razdaljo pred drugimi, nosite masko, redno umivate roke in ostajate doma, ko je to le mogoče. Sprejemate prave korake, da ostanete zdravi. A čeprav upoštevate dane previdnostne ukrepe, se vam morda po glavi porajajo še številna druga vprašanja.

V zadnjem času je pogosta dilema tudi, ali je prenos virusa možen preko rokovanja z živili ali embalažo živil, preko sadja, zelenjave in druge zaužite hrane.

Že na začetku je pomembno poudariti, da se virus, ki povzroča koronavirusno bolezen COVID-19, širi predvsem kapljično – to je od osebe do osebe, ko okužena oseba govori, kašlja ali kiha. Manj pogost je prenos po zraku. Virus se lahko širi tudi preko okuženih ljudi na površine, ki se jih ti dotaknejo, vendar je to mogoče le v kratkem času po tem, ko je prišlo do kontaminacije. Tak prenos je precej manj pogost kot neposreden prenos z osebe na osebo.

Prenos virusa preko embalaže živil

Zaradi razmeroma nizke stabilnosti virusa na površinah, je možnost za okužbo ob dotikanju embalaže živil izredno majhna. V trgovinah predstavlja največje tveganje za prenos virusa stik z drugimi ljudmi, za tem pa dotikanje nakupovalnih vozičkov, košaric, tehtnice ali drugih površin. .

 

Prenos virusa preko zaužite hrane

Evropska agencija za varnost hrane navaja, da kljub velikemu obsegu pandemije do sedaj ni bilo poročanj o prenosu virusa s hrano in zato nimamo dokazov, da bi se koronavirus lahko prenašal preko hrane. Navsezadnje se virus uniči s toplotno obdelavo nad 56° C .


Kako ravnati s sadjem in zelenjavo?

Na dnevni ravni je zadostno uživanje sadja in zelenjave izredno pomembno za ohranjanje dobre imunosti. Ker sadje in zelenjavo bolj pogosto uživamo v surovi kot toplotno obdelani obliki, ne pozabite na upoštevanje splošnih priporočil. Surovo sadje in zelenjavo pred zaužitjem ali pripravo temeljito operite pod tekočo vodo. Priporočilo vključuje tudi sadje in zelenjavo z debelejšim olupkom ali lupino, ki jo boste pred zaužitjem odstranili (npr. banana, jabolko, buča, kumare, krompir). Sadja in zelenjave nikoli ne umivajte z detergentom, milom ali dezinfekcijskimi sredstvi, saj bi v tem primeru tvegali pojavnost gastrointestinalnih težav, kot je slabost, diareja, bruhanje ali v hujšem primeru celo zastrupitev. Z milom in detergentom umijemo svoje roke, nikakor pa sadja ali zelenjave.

 

Je torej tudi naročanje hrane na dom varno?

Ko govorimo o varnosti hrane, nikoli ne moremo govoriti o ničelnem tveganju. Neka stopnja tveganja lahko vedno obstaja. A kot že omenjeno, na podlagi dosedanjega poznavanja koronavirusa nimamo dokazov, da bi hrana predstavljala sredstvo za njegov prenos. Ena od možnosti bi lahko bila v primeru, da bi oseba kihnila na embalažo živila, nekdo drug pa bi prijel to embalažo in se nato dotaknil svoje sluznice. Če si hrano redno naročate na dom in ste v dvomih, vam svetujemo, da po prevzemu naročila hrano vzamete ven iz embalaže, jo položite na krožnik, embalažo zavržete in si pred zaužitjem obroka roke temeljito umijete z milom in toplo vodo.

Za uspešen boj proti virusu in varovanje zdravja pa ne pozabite na skrbno upoštevanje splošnih ukrepov dobre higienske prakse:

~ Roke si redno in temeljito umivajte s toplo vodo in milom, večkrat jih tudi razkužite – zlasti po obisku trgovine, pred rokovanjem z živili, pred pripravo ali zaužitjem obroka, po vsakem ravnanju z odpadki in čiščenju.

~ Meso, morske sadeže, jajca in mlečne izdelke zamrznite ali pospravite na hladno v dveh urah po nakupu.

~ Surova živila shranjujte ločeno od gotovih jedi.

~ Večkrat dnevno očistite in razkužite površine, katerih se redno dotikate (kuhinjski pult, pipe umivalnikov, kljuke, telefon).

~ V kuhinji in med rokovanjem z živili ne kihajte in ne kašljajte.

~ Zaprte prostore večkrat dnevno prezračite za 5 do 10 minut.

~ Ob obisku trgovine uporabljajte svojo nakupovalno vrečko.

https://sadjevpisarni.si/
0
  0
  Vaš zabojček
  Vaš zabojček je prazenVrni se v trgovino

   Spletna stran uporablja anonimne piškotke za spremljanje statistike in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje. Z nadaljnim brskanjem se strinjate z uporabo. Politika zasebnosti

   POLITIKA ZASEBNOSTI

   Politika zasebnosti in varovanja osebnih podatkov velja za vse obiskovalce spletne strani sadjevpisarni.si

   Ta politika velja za uporabnika, ko prvič obišče spletno mesto in pri vseh kasnejših obiskih. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o piškotkih in politike zasebnosti uporabnik potrjuje, da sprejema in se strinja z vsemi določbami te politike.

   Ta politika se lahko kadarkoli spremeni ali dopolni brez opozorila ali obvestila. Z uporabo spletnega mesta in potrditvijo obvestila o spremembi te politike uporabnik potrjuje, da se strinja s spremembami.

   Ponudnik vljudno prosi uporabnike, ki se ne strinjajo s to politiko ali njenimi spremembami ali dopolnitvami, da bodisi odklonijo obvestilo o piškotkih ali zapustijo spletno mesto in ga tudi v bodoče ne uporabljajo več.

   Ponudnik v okviru statistike obiska spletnega mesta zbira IP naslove omrežij, iz katerih so uporabniki dostopali do spletnega mesta, vendar pri tem ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Ponudnik na spletnem mestu uporablja piškotke (cookies), po katerih razpoznava uporabnike, vendar pa na ta način ni mogoča identifikacija uporabnikov.

   Obdelava podatkov

   Ponudnik bo zbrane podatke o uporabnikih uporabljal izključno za naslednje namene:

   - omogočanje prijave na spletnem mestu ter podeljevanje določenih pravic in omogočanje dostopa do določenih delov spletnega mesta registriranim uporabnikom / strankam;
   - statistične in marketinške analzile ter raziskave v zvezi z obiskovalci spletnega mesta; analize in raziskave lahko ponudnik pošilja oglaševalcem, vendar pri tem ne sme razkriti nobenega podatka, ki se nanaša na konkretnega uporabnika;
   Lastnik spletnega mesta se obvezuje, da pridobljenih podatkov ne bo posredoval tretjim osebam (z izjemo podatkov, ki se prenašajo preko spodnjih piškotov).

   Varovanje podatkov in čas hrambe

   Ponudnik vse podatke o uporabnikih varuje skladno s to politiko. Ponudnik redno izvaja varnostno kopiranje podatkov, poleg tega je povezava med obiskovalci in spletnim mestom šifrirana s pomočjo SSL certifikata.

   Uporabnik je seznanjen in soglaša, da lahko ponudnik podatke hrani, dokler je to nujno potrebno za dosego namena, za katerega so bili podatki zbrani, nato pa jih mora trajno izbrisati.

   Uporaba piškotkov

   – Kaj so piškotki?
   So tekstovne datoteke, ki omogočajo, da ob ponovnem obisku na spletno stran ohranite nastavitve, ki ste jih že uporabili (npr. enkratna prijava brez vnovičnega vnašanja uporabniškega imena in gesla). Piškotke uporablja večina spletnih mest. S tem stran ponuja boljšo uporabniško izkušnjo, prav tako pa s pomočjo pridobljenih statističnih podatkov, ponujamo boljšo in bolj relevantno vsebino.

   Za večjo preglednost uporabe piškotkov, ki jih potrdite, smo te zapisali v tabelo, dodali jasen namen in trajanje. Pri tem upoštevamo zakon in predpise, predvsem Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1).

   – Kaj so nujni piškotki?
   To so tisti piškotki, ki se morajo prenesti, da lahko stran pravilno deluje in da ima uporabnik čim boljšo uporabniško izkušnjo. Prvi so piškotki, ki omogočajo pravilno funkcionalnost in delovanje strani (npr. PHPSESSID). Omogočajo zagotavljanje varnosti in učinkovitost. Drugi so piškotki (npr. wordpress_HASH), ki zagotavljajo storitev, ki jo uporabniki izrecno zahtevajo, to je prijava in registracija.

   IME PIŠKOTKA NAMEN TRAJANJE
   PHPSESSID - Piškotek omogoča shranjevanje sej med posameznimi zahtevami znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   wordpress_logged_in_HASH - Piškotek vsebuje podatke o avtentikaciji uporabnika, uporablja pa se v administrativnem vmesniku znotraj sistema za upravljanje z vsebinami.

   Seja
   WordPress_test_cookie - Piškotek služi preveranju, ali brskalnik lahko sprejme piškotke ali ne. - 1 leto

   – Piškotki, za katere potrebujemo vaše izrecno dovoljenje

   To so tisti, ki nam pomagajo, da stran posodabljamo, ponujamo relevantne in uporabne informacije ter vam omogočamo uporabo naše spletne strani v povezavi z družbenimi omrežji. Prvi so piškotki vezani na spremljanje statistike. Statistika, ki jo pridobimo, ni vezana na IP računalnika in se zbira anonimno. Z njo lahko izboljšamo vsebine na spletni strani in pridobimo statistične informacije, ki omogočajo, da spletno stran prilagodimo vašim potrebam. Statistiko uporabljamo le za lastne namene. Drugi piškotki so vezani na oglaševanje. Te zbiramo za lastno statistiko in za tretjo stran. Tretji piškotki so piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, npr. Facebook Like okno.

   Ime piškotka - Opis - Trajanje - Izbira
   Piškotki za namen analiziranja prometa (Google Analytics)
   utma - Statistika ogledov spletne strani. Podatke, ki jih pridobimo, Google ne uporablja za svoje namene - 2 leti
   Če želite onemogočiti spremljanje vašega obiska preko Google Analytics, potem si namestite orodje Google Analytics Opt-out browser, ki ga lahko dobite na https://tools.google.com/dlpage/gaoptoutali pa spodaj označite, da se ne strinjate z uporabo. Vsi piškotki so v lasti podjetja Google.

   utmb - 30 minut
   utmc - Do zaprtja brskalnika
   utmz - 6 mesecev

   Piškotki vezani na vtičnike družbenih omrežij, kadar so ti uporabljeni kot sledilni piškotki
   fbm - Piškotki, uporabljeni pri Facebook Like oknu. - 2 leti
   Če ne želite, da Facebook zbira vaše piškotke, obiščite našo spletno stran, brez da ste prijavljeni na Facebook. Vsi piškotki so v lasti podjetja Facebook.
   fbsr - 5 dni

   Pravice uporabnikov

   Kljub temu, da preko podatkov, ki jih zbiramo na spletni strani, ni mogoče identificirati posameznega uporabnika, pa lahko uporabnik od ponudnika z zahtevo, ki jo pošlje na naš e-mail naslov, zahteva:
   – da mu ponudnik potrdi, ali zbira ali obdeluje podatke, ki se nanašajo na uporabnika, ter katere podatke zbira in obdeluje,
   – da ponudnik dopolni in popravi podatke, ki se nanašajo nanj,
   – da ponudnik pošlje elektronsko kopijo podatkov, ki se nanašajo na uporabnika,
   – da ponudnik trajno izbriše vse podatke, ki se nanašajo na uporabnika.

   O vsaki spremembi glede zbiranja osebnih podatkov vas bomo jasno obvestili.

   Priporočila za varovanje zasebnosti

   Priporočamo vam, da za varovanje vaše zasebnosti in osebnih podatkov poskrbite tudi sami. Vsak posameznik je dogovoren, da poskrbi za:
   – varnost uporabniškega imena in gesel, ki naj ga ustrezno hrani ter razkrije le tistim osebam, ki jim popolnoma zaupa,
   – varnost svojega elektronskega naslova,
   – ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika oziroma drugih naprav za dostop do različnih vsebin.

   Končna določba

   Neveljavnost katerekoli določbe te politike, ne glede na razlog neveljavnosti, ne pomeni neveljavnosti te politike kot celote. V takem primeru se neveljavna določba šteje za nezapisano, ta politika pa velja naprej brez te določbe.

   Kontakt

   Naše kontaktne podatke lahko najdete na podstrani Kontakt ali na dnu naše spletne strani.

   Zapri

   paypal-iconCreated with Sketch.
   visa-iconCreated with Sketch.
   INFORMACIJE