https://sadjevpisarni.si/

Ali se z novim korona virusom lahko okužim preko hrane?

Upoštevate varnostno razdaljo pred drugimi, nosite masko, redno umivate roke in ostajate doma, ko je to le mogoče. Sprejemate prave korake, da ostanete zdravi. A čeprav upoštevate dane previdnostne ukrepe, se vam morda po glavi porajajo še številna druga vprašanja.

V zadnjem času je pogosta dilema tudi, ali je prenos virusa možen preko rokovanja z živili ali embalažo živil, preko sadja, zelenjave in druge zaužite hrane.

Že na začetku je pomembno poudariti, da se virus, ki povzroča koronavirusno bolezen COVID-19, širi predvsem kapljično – to je od osebe do osebe, ko okužena oseba govori, kašlja ali kiha. Manj pogost je prenos po zraku. Virus se lahko širi tudi preko okuženih ljudi na površine, ki se jih ti dotaknejo, vendar je to mogoče le v kratkem času po tem, ko je prišlo do kontaminacije. Tak prenos je precej manj pogost kot neposreden prenos z osebe na osebo.

Prenos virusa preko embalaže živil

Zaradi razmeroma nizke stabilnosti virusa na površinah, je možnost za okužbo ob dotikanju embalaže živil izredno majhna. V trgovinah predstavlja največje tveganje za prenos virusa stik z drugimi ljudmi, za tem pa dotikanje nakupovalnih vozičkov, košaric, tehtnice ali drugih površin. .

 

Prenos virusa preko zaužite hrane

Evropska agencija za varnost hrane navaja, da kljub velikemu obsegu pandemije do sedaj ni bilo poročanj o prenosu virusa s hrano in zato nimamo dokazov, da bi se koronavirus lahko prenašal preko hrane. Navsezadnje se virus uniči s toplotno obdelavo nad 56° C .


Kako ravnati s sadjem in zelenjavo?

Na dnevni ravni je zadostno uživanje sadja in zelenjave izredno pomembno za ohranjanje dobre imunosti. Ker sadje in zelenjavo bolj pogosto uživamo v surovi kot toplotno obdelani obliki, ne pozabite na upoštevanje splošnih priporočil. Surovo sadje in zelenjavo pred zaužitjem ali pripravo temeljito operite pod tekočo vodo. Priporočilo vključuje tudi sadje in zelenjavo z debelejšim olupkom ali lupino, ki jo boste pred zaužitjem odstranili (npr. banana, jabolko, buča, kumare, krompir). Sadja in zelenjave nikoli ne umivajte z detergentom, milom ali dezinfekcijskimi sredstvi, saj bi v tem primeru tvegali pojavnost gastrointestinalnih težav, kot je slabost, diareja, bruhanje ali v hujšem primeru celo zastrupitev. Z milom in detergentom umijemo svoje roke, nikakor pa sadja ali zelenjave.

 

Je torej tudi naročanje hrane na dom varno?

Ko govorimo o varnosti hrane, nikoli ne moremo govoriti o ničelnem tveganju. Neka stopnja tveganja lahko vedno obstaja. A kot že omenjeno, na podlagi dosedanjega poznavanja koronavirusa nimamo dokazov, da bi hrana predstavljala sredstvo za njegov prenos. Ena od možnosti bi lahko bila v primeru, da bi oseba kihnila na embalažo živila, nekdo drug pa bi prijel to embalažo in se nato dotaknil svoje sluznice. Če si hrano redno naročate na dom in ste v dvomih, vam svetujemo, da po prevzemu naročila hrano vzamete ven iz embalaže, jo položite na krožnik, embalažo zavržete in si pred zaužitjem obroka roke temeljito umijete z milom in toplo vodo.

Za uspešen boj proti virusu in varovanje zdravja pa ne pozabite na skrbno upoštevanje splošnih ukrepov dobre higienske prakse:

~ Roke si redno in temeljito umivajte s toplo vodo in milom, večkrat jih tudi razkužite – zlasti po obisku trgovine, pred rokovanjem z živili, pred pripravo ali zaužitjem obroka, po vsakem ravnanju z odpadki in čiščenju.

~ Meso, morske sadeže, jajca in mlečne izdelke zamrznite ali pospravite na hladno v dveh urah po nakupu.

~ Surova živila shranjujte ločeno od gotovih jedi.

~ Večkrat dnevno očistite in razkužite površine, katerih se redno dotikate (kuhinjski pult, pipe umivalnikov, kljuke, telefon).

~ V kuhinji in med rokovanjem z živili ne kihajte in ne kašljajte.

~ Zaprte prostore večkrat dnevno prezračite za 5 do 10 minut.

~ Ob obisku trgovine uporabljajte svojo nakupovalno vrečko.

https://sadjevpisarni.si/

Ali se z novim korona virusom lahko okužim preko hrane? 628f16e16f7da

Ali se z novim korona virusom lahko okužim preko hrane? 628f16e16f80b

0
    0
    Tvoj zabojček
    Vaš zabojček je prazenVrni se v trgovino
      Preračunaj poštnino